AIEMMIN VAIKUTTANEET SIITOSTAMMAT

SIITTOLATOIMINTA

Olen valmistunut eläinlääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1992. Vuosina 1993-2004 olen toiminut yksityiseläinlääkärinä Seinäjoen hevosklinikalla. Klinikan myynnin jälkeen toimin nyt  Mustasaaren kunnaneläinlääkärinä. Olen laillistettu eläinlääkäri myös Ruotsissa (toimin vuonna 1995 Brolinen siittolaeläinlääkärinä).

Vuonna 1997 muutin Vöyrille ja mielessä alkoi kypsyä ajatus oman siittolan perustamisesta. Aluksi siittolatoiminta ja ulkomaisten oriiden sperman maahantuonti lähti liikkeelle lähinnä omien siitostammojen tarpeista; Suomessa olevien oriiden taso ei ollut sitä mitä hain omalta kasvatustoiminnaltani. Siitä toiminta alkoi kehittymään pikkuhiljaa ja on tänä päivänä vakiintunut siihen 40-70 siemennettävien tamman määrään, mikä tuntuukin olevan sopiva määrä. Valtaosa tammoista siemennetään ulkomaisilla tuore/pakastespermaoriilla, mikä tekee työstä huomattavasti työläämmän kaikkine rahti- ja paperijärjestelyineen.

Siemennän tammasi haluammallasi oriilla, niin kotimaisella kuin ulkomaisella.  Maahantuomme itse muutamien oriasemien oreja lähinnä Tanskasta ja näiden spermaa välitämme kaikkialle Suomessa.  Oriasemamme on kooltaan pieni, joten emme pysty valitettavasti majoittamaan tammaasi koko kesäksi. Pyrimme siihen että tammasi olisi meillä siemennyksen ajan aina ovulaatioon asti. Siemennysmaksu kattaa kaikki kiimakontrollit ja tiineystarkastukset meillä.  Näin  mahdollistamme sen, että voimme ottaa vastaan kaikki tammat siemennyksiin. Tammat  ruokitaan yksilöllisesti 3-4 kertaa päivässä ja tarhataan yksin. Huolehdithan, että tammasi on madotettu ja rokotettu ennen meille tuloa. Tiineelle tammoille en suosittele em. käsittelyjä tiineyden ensimmäisen kolmanneksen aikana.  Huolehdithan myös pikkuvarsan madotuksista; tämä on eräs tekijä vähentämään riskiä sairastua rhodokokkiin.